Pokaz przeprowadziła Małgorzata Osika-główny specj. ds. przedsiębiorczości, wiejskiego gospodarstwa domowego i agroturystyki z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, PZDR Jasło.
W części teoretycznej pokazu omówiono zasady racjonalnego żywienia rodziny ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania roślin strączkowych w żywieniu z uwagi na ich wartość odżywczą i zdrowotną.
W części praktycznej pokazu przygotowano potrawkę z fasolki szparagowej. Po degustacji uczestniczki pokazu dzieliły się między sobą wiedzą dotyczącą przygotowania potraw z wykorzystaniem roślin strączkowych. Na zakończenie pokazu rozdano przepisy na przygotowane potrawy.
Potrawka z fasolki szparagowej
0,5 kg fasolki szparagowej, 0,5 kg schabu, 1duża czerwona papryka, 30 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, pieprz, 1 l bulionu.
Fasolkę szparagową ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie, odcedzić i odstawić. Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą, pieprzem, ziołami i obsmażyć na oleju do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę- chwilę dusić, następnie dodać pokrojone w półplastry pieczarki i dalej dusić aż woda z pieczarek odparuje. Wszystko zalać gorącym bulionem, dołożyć pokrojone w paseczki marchewkę i paprykę, wcześniej ugotowaną fasolkę oraz łyżkę koncentratu pomidorowego- gotować do momentu aż schab będzie miękki. Na koniec potrawkę zagęścić wodą z mąką, można dodać 1 łyżkę śmietany. Przyprawić do smaku majerankiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą, papryką, posypać natką pietruszki. Podawać z chlebem.
Małgorzata Osika